Šahovski klub Ig

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov

Lara Janželj osvojila naslov državne prvakinje Slovenije v starostni skupini deklice do 18 let za leto 2015

Letošnje 22. mladinsko državno prvenstvo v šahu je potekalo na Bledu v času od 21.-28. februarja v kongresni dvorani hotela Golf, kjer se je zbralo 235 najboljših slovenskih mladincev, ki so se skozi regijska tekmovanja uvrstili na državno prvenstvo.

Prvenstvo je odprl bivši notranji minister in podpredsednik Šahovske zveze Slovenije Mirko Bandelj, ki je poudaril, da ima Bled bogato šahovsko zgodovino. Na Bledu je potekalo veliko najpomebnejših mednarodnih tekmovanj, kjer so se zbirali najmočnejši svetovni šahisti.

Leta 1931 je tukaj potekal velemojstrski turnir z zmagovalcem svetovnim prvakom Aleksandrom Aljehinom in četrtim dr. Milanom Vidmarjem, ustanoviteljem Elektrotehniškega  inštituta Slovenije.

Leta 1959 je tukaj potekal Kandidatski dvoboj za svetovnega prvaka, kjer so nastopali svetovni prvaki Robert Fisher, Mihael Botvinik, Mihail Talj, Vasilj Smislov, Tigran Petrosjan in mnogi drugi.

Leta 2002 je Bled gostil tudi šahovsko olimpijado, kjer je nastopilo 133 moških in 90 ženskih reprezentanc.

Tekmovanje so pričeli šahisti v najstarejših skupinah do14, 16 in 18 let, ki so v sedmih dneh odigrali 9 kol po švicarskem sistemu z igralnim časom 90 minut za 40 potez + 30 sek/potezo in dodatkom 30 minut do konca partije. V ponedeljek so se pridružile še skupine do 10 in 12 let, ki so v petih dneh odigrale 9 kol z igralnim časom 60 min + 30 sek/potezo, v sredo pa še najmlajša skupina do 8 let, ki je tekmovanje odigrala v 3 dneh.

Šahovski klub Ig so zastopali Anja Jelen v skupini deklice do 10 let, Miha Jelen   v skupini  fantje do 14 let, Jaka Čop v skupini  fantje do 18 let in Lara Janželj v skupini deklice do 18 let.

Lara Janželj je igrala odlično in v svoji skupini postala državna prvakinje Slovenije za leto 2015 in tako se ji je odprla pot na evropsko in svetovno prvenstvo.

Najbolj je bilo napeto pri dekletih do 18 let, kjer so igralke igrale vsaka proti vsaki in prav do konca sta bili Lara in predstavnica kluba iz Komende, Teja Vidic,  povsem izenačeni. Za odločitev o prvakinji sta morali odigrati dodaten dvoboj v pospešenem tempu, ki pa še vedno ni prinesel odločitve, zato sta odigrali t.i. zlato partijo, v kateri je bila Lara boljša od nasprotnice.

Anja Jelen je bila v svoji skupini peta, Miha Jelen trinajsti in Jaka Čop osmi.


Lara Janželj

 

Adrijan Rožič

Predsednik ŠK Ig

 

Pasica