Šahovski klub Ig

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov

1. memorialni turnir Vesne Rožič

V začetku junija smo se zbrali šahisti iz vse Slovenije in zamejstva v spomin prezgodaj preminule mednarodne mojstrice in slovenske reprezentantke Vesne Rožič. Vesna je v slovenskem šahu pustila zelo velik pečat. Bila je večkratna državna prvakinja v mladinskih konkurencah, uspehe na državni ravni pa nadaljevala tudi v članski konkurenci z osvojitvijo naslova državne članske prvakinje v letih 2007 in 2010. Slovenijo je zastopala tako v posamičnih konkurencah kot tudi na reprezentančnih misijah. Največja posamična uspeha sta zagotovo 7. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu med dekleti do 12 let in 4. mesto na evropskem mladinskem prvenstvu med dekleti do 18 let. Za reprezentanco je igrala na več evropskih in svetovnih prvenstvih, ter šahovskih olimpijadah in Mitropa pokalu, začenši z letom 2002, ko je igrala na olimpijadi z vsega 15 leti.

Memorialni turnir je potekal v športni dvorani na Igu.

Memoriala se je udeležilo 141 igralcev, kar je zelo dobra številka za slovenske razmere. Predvsem razveseljuje visoka udeležba igralcev z mednarodnimi nazivi, to so mojstri, mednarodni mojstri in velemojstri. Slednji so bili štirje od tega dve ženski in dva moška.


Otvoritev turnirja je s pozdravnim nagovorom in simbolično prvo potezo izpeljal župan Občine Ig g. Janez Cimperman. Udeleženci so se Vesni poklonili z minuto molka. Članica ŠK Ig Nika Janželj je prebrala Vesnin spis na temo kaj ji pomeni šah. Kljub temu, da na turnirju niso mogli sodelovati kot igralci, so se otvoritve udeležili nekateri Vesnini prijatelji iz reprezentance, velemojstrica Darja Kapš in Indira Bajt ter selektor ženske reprezentance mednarodni mojster Matjaž Mikac.

Zmagal je član ŠK Ig mednarodni mojster Igor Jelen. Med prve tri sta se zavihtela še velemojster Jure Borišek in mednarodni mojster Zlatko Bašagič, oba z enako pikami kot prvouvrščeni Igor, vendar s slabšimi dodatnimi kriteriji. Nagrado za najboljšo žensko je prejela velemojstrica Ana Srebrnič z 11. mestom v absolutni razvrstitvi.  Nagrade so bile razpisane za najboljših 6 v absolutni konkurenci in za najboljših 6 žensk. Najboljšim trem v starostnih skupinah do  12, 16 in 20 let - ločeno za dekleta in fante so bile podeljene medalje, najboljšim seniorjem in posameznikom po kategorijah so bile podeljene praktične nagrade. Sojenje je vodil mednarodni šahovski sodnik Bojan Arzenšek, pomočnika sta bila državni šahovski sodnik Franc Poglajen in šahovski sodnik Robert Kolarič.

Za največje presenečenje iz ižanskih vrst (in mogoče celo na celem turnirju) pa je poskrbela Lara Janželj s prvim mestom med mladinkami in 15. mestom v absolutni razvrstitvi. S tem je prehitela tudi najboljšega mladinca Jerneja Skuhalo, ki je končal tekmovanje na 17. mestu. Od Ižancev so visoka mesta dosegli še Samo Rožič na 19., Jan Župec na 29., Domen Hiti na 35. in Tim Janželj na 37. mestu. Dobro sta se odrezala tudi Nejc Župec s 45. in Miha Jelen s 50. mestom. Od najmlajših so se turnirja udeležili še Jaka Čop, Nika Janželj, brata Tarik in Tarkan Arslanov, ter Anja Jelen.

Vse informacije z rezultati in foto utrinki tekmovanja so objavljeni na spletni strani: http://www.sah-zveza.si/rez/1406/vesna/index.asp.

Organizator – ŠK Ig -  je turnir izpeljal brezhibno in požel pohvale udeležencev. K dobri organizaciji so prispevali tudi podporniki ŠK Ig, sodelavci OŠ Ig, PGD, ki so posodila mize ter številni drugi.  Vsem, ki so kakorkoli sodelovali se iskreno zahvaljujemo.

Želimo, da bi turnir v spomin na Vesno v podobni obliki izpeljali vsako leto in bi postal tradicionalno druženje vseh ljubiteljev šahovske igre. 

Zmagovalci turnirja, prvi z leve je član ŠK Ig mednarodni mojster Igor Jelen

Samo Rožič

 

Pasica