Šahovski klub Ig

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov

Domen Hiti mladinski prvak Slovenije do 20 let, ŠK Ig drugi v državni mladinski ligi do 20 let

Državna prvenstva v šahu se že tradicionalno odvijajo v poletnih mesecih. Na njih nismo manjkali niti ižanski šahisti. Mladinskega prvenstva do 20 let, ki se je odvijalo v Šmarjeških Toplicah med 24. in 30. junijem so se udeležili trije mladinci, članskega prvenstva, ki je potekalo v Ljubljani med 4. in 12. julijem, 4 šahisti, prav tako pa smo igrali v državni mladinski ligi na Bledu konec avgusta, kjer smo tudi branili državni naslov.

Mladinsko državno do 20 let se je, kot že omenjeno, odvijalo v Šmarjeških Toplicah. Domnu Hitiju je uspel zgodovinski uspeh za Šahovski klub Ig, saj je kot prvi Ižanec osvojil naslov državnega prvaka v kategoriji do 20 let. To mu je uspelo zelo zanesljivo, s točko naskoka pred drugo in tretjeuvrščenima Alešem Brcarjem in Galom Drnovškom. Enako točk kot omenjena dva je dosegel drugi mladinec ižanskega kluba Tim Janželj, vendar zaradi slabših dodatnih kriterijev končal na 5. mestu. Drugo mesto in dvojno ižansko zmagoslavje se mu je izmuznilo z remijem v zadnjem kolu. Domnov uspeh je s tretjim mestom med dekleti dopolnila članica ŠK Ig Lara Janželj, ki je zaostala le za Moniko Rozman in Hano Nemec.


Na sredini je Domen Hiti, državni mladinski prvak Slovenije do 20 let

Člansko državno prvenstvo z imenom Slovenija Open je potekalo na sedežu Šahovske zveze Slovenije v Ljubljani. V številčno nizki udeležbi petdesetih igralcev so bili tudi štirje predstavniki ŠK Ig, Tim Janželj in njegova sestra Lara ter Igor Jelen in njegov sin Miha. Turnirja sta se udeležila 2 igralca z najvišjim nazivom, to je naziv velemojstra, štirje mednarodni mojstri in pet Fide mojstrov. Prvi dve mesti sta osvojila velemojstra. Državni prvak je postal Matej Šebenik, podprvak pa Marko Tratar. Tretje mesto na članskem državnem prvenstvu Slovenije 2014 je osvojil  član ŠK Ig Tim Janželj in tako kot Domen Hiti, postavil mejnik ižanskega šaha. Proti obema velemojstroma je iztržil remi, višje mesto pa mu je vzel nekoliko nepričakovan poraz v drugem kolu. Na dobrem osmem mestu je končal mednarodni mojster Igor Jelen, vzpodbudni predstavi pa sta v težki članski konkurenci pokazala tudi mladinca, Lara z 41. in Miha z 46. mestom.

V državni mladinski ligi tako kot na mladinskem državnem igrajo fantje in dekleta do 20. leta starosti. Vsak dvoboj se odigra s tremi igralci proti trem igralcem nasprotne ekipe. Mladinsko ligo lahko štejemo za najuspešnejše tekme v zgodovini ižanskega kluba, saj smo v zadnjih štirih letih osvojili prav toliko naslovov. Z nič drugačnimi načrti nismo prišli na letošnje prvenstvo in to tudi upravičevali do 4. kola , do konca turnirja pa smo zdrsnili na drugo mesto. Naslov prvaka so dosegli ŠD Radenska Pomgrad, tretje pa ŽŠK Maribor. Vseh sedem kol sta odigrala Tim in Lara Janželj, oba s 4,5 doseženimi točkami, Domen Hiti je iz štirih prvih kol dosegel dosegel 2 točki, Jaka Čop pa iz treh kol 1,5 točko.

Mladinska ekipa ŠK Ig (2.mesto) : Jaka Čop, Lara Janželj, Tim Janželj

Samo Rožič

 

Pasica