Šahovski klub Ig

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov

10. jubilejni mladinski šahovski turnir Ig 2012

V nedeljo, 25. marca 2012, je športna dvorana v osnovni šoli Ig ponovno gostila mlade šahiste iz vseh koncev naše države. Udeležili so se jubilejnega, 10. mladinskega turnirja v pospešenem šahu. Vsak igralec je imel 15 minut časa za partijo. Igrali se je v dveh starostnih skupinah: v starostni skupini do 8 let (39 udeležencev) in  do 20 let (142 udeležencev). Skupaj je torej igralo 181 šahistov, kar je nekoliko manj kot lani. Ob upoštevanju krize, ki je prizadela vsa področja našega življenja, pa smo bili organizatorji prijetno presenečeni, saj tolikšne udeležbe letos nismo pričakovali.

Podeljeni  so bili pokali in medalje za najboljše v starostnih skupinah do 8,10, 12, 14, 16, 18 in 20 let - ločeno za dekleta in fante. Letos je poleg stalnega glavnega sodnika Franca Poglajna in domačega sodnika Nejca Župca pri sojenju pomagala državna sodnica, velemojstrica Ana Srebrnič, ki je pohvalila izredno organizacijo turnirja.

Veseli smo, da je zmaga tudi letos ostala doma. Ponovno je popolnoma zasluženo zmagal Tim Janželj, član ŠK Ig.  Drugo mesto je s Severinom Mejakom šlo v ŠK Krka Novo mesto, tretje pa je osvojil Jan Gantar iz ŠK Komenda. Med najboljšo dvanajsterico so se uvrstili  trije  šahisti Iga - na devetem mestu je pristal Samo Rožič, na enajstem Domen Hiti in na dvanajstem Lara Janželj.

Tradicionalno so na turnirju nastopili vsi najmočnejši domači igralci: Samo Rožič, Tim Janželj, Domen Hiti, katerim so se pridružili nekoliko mlajši Jaka Čop, Lara Janželj, Zala Janželj, Maruša Čop, Nika Janželj, Miha Jelen, Martin Debevc, Jan Salobir, Klemen Mramor, Žan Bergant in Anže Kavčič. Najmlajši, ki so se s šahovskimi figurami in tekmovanji srečali v letošnjem šolskem letu, so nastopili v skupini do 8 let: Barbara in Maja Krajzelj, Anja Jelen, Rok Zupan in Jakob Merzel.

Prejemniki medalj po posameznih starostnih kategorijah pri domači:

-       v kategoriji fantje do 20 let - Samo Rožič (2. mesto),
-       v kategoriji fantje do 18 let - Tim Janželj (1. mesto),
-       v kategoriji dekleta do 18 let - Zala Janželj (1. mesto),
-       v kategoriji dekleta do 16 let -  Lara Janželj (2. mesto),
-       v kategoriji fantje do 10 let - Miha Jelen (2. mesto).

Vsi udeleženci so bili, kot vsako leto doslej, navdušeni nad turnirjem in seveda nagradami, saj so prvi trije prejeli pokale. Pokal je prejelo tudi najboljše dekle Nataša Bučar iz ŠK Triglav Krško. Skupaj je bilo podeljenih je 42 medalj. Sponzorji turnirja pa so poskrbeli za to, da je vsak udeleženec turnirja prejel malico, čokolado, sok ter krof.

V prvi vrsti je za organizacijo ponovno zaslužen Frenk Župec, ki se je izredno potrudil s predstavitvijo dela Šahovskega kluba Ig, tako da so k izvedbi turnirja prispevali domači in ponudniki iz bližnje okolice. Ob množici opravkov je organiziral in izpeljal tudi pohod na Kurešček, ki se ga je udeležilo precej spremljevalcev tekmovalcev turnirja. Njegova žena Andreja je, tako kot vsako leto, priskrbela podporo osnovne šole Ig in vložila ogromno truda v izvedbo turnirja. Pohvaliti moram tudi vse odrasle člane kluba, ki so pomagali pri velikem številu opravil za izvedbo turnirja.

Udeleženci, ki se turnirja tradicionalno udeležijo vsako leto, pridejo zaradi odličnih pogojev in prijetnega razpoloženja. Tega smo se že kar navadili. Pozitivno so presenečeni tisti, ki pridejo s svojimi najmlajšimi šahisti prvič. Tako smo letos slišali pohvale udeležencev s Primorske in primerjavo z nedavno organiziranim mladinskim državnim prvenstvom na Debelem rtiču.

Ko smo ob prazniku občine, marca leta 2003, organizirali 1. mladinski šahovski turnir v tedaj povsem novi dvorani v osnovni šoli Ig, nismo slutili, da bo turnir postal tradicionalen in prerasel v najbolj množičen mladinski turnir v Sloveniji. V vseh teh letih nam je uspelo ohraniti visok standard turnirja - gre za izredno prijeten prostor za igro in spremljevalce, nadstandardni sprejem udeležencev in spremljevalcev (malica, prigrizek, nagrade). Seveda je jasno, in to spet ponavljamo, da kljub izrednim naporom članov ŠK Ig in njihovih družin, brez nesebične podpore občine, župana, vodstvene ekipe osnovne šole Ig in ne nazadnje sponzorjev, turnirja ne bi mogli izpeljati na tako visokem nivoju.

Zahvaljujemo se vsem, ki so pripomogli k izvedbi turnirja in vabimo vse, da se nam pridružijo pri organizaciji 11. mladinskega turnirja Ig leta 2013.

Objavljamo pa še nekaj foto utrinkov s turnirja.

Razgovor z županom Janezom Cimpermanom  pred otvoritvijo turnirja, skrajno desno je organizacijski motor našega turnirja Franc Župec80

Razgovor z županom Občine Ig, Janezom Cimpermanom, pred otvoritvijo, desno je Franc Župec organizacijski »motor« turnirja.

 

Naši šahisti do 8 let80

Najmlajši šahisti ŠK Ig , ki so se udeležili turnirja do 8 let

 

Zmagovalci turnirja80

Zmagovalci turnirja od leve: Severin Mejak (2. mesto), Tim Janželj ŠK Ig (1. mesto),  Nataša Bučar (najboljše dekle) in Jan Gantar (3.mesto)

 

Skupna slika šahistov z Iga z ravnateljico OŠ Ig ga80

Igralci ŠK Ig, ki so igrali na glavnem turnirju in ravnateljica OŠ Ig, gospa Biserka Vičič Malnar

Rezultati 10. mladinskega turnirja Ig 2012 - glavni turnir
Rezultati2012
Rezultati 10. mladinskega turnirja Ig 2012 - turnir do 8 let
Rezultati2012U8
Adrijan Rožič
predsednik ŠK Ig

 

Pasica