Šahovski klub Ig

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov

Ižanski šahisti uspešno zaključili leto 2011

Za ižanskimi šahisti, večinoma združenimi v ŠK Ig, je uspešno leto. Ob ponovni osvojitvi naslova državnih mladinskih ekipnih prvakov, ponovni osvojitvi prvega mesta na mednarodnem mladinskem turnirju Alpe-Adria v Avstriji, 12. mestu mešane ekipe na festivalu iger v čeških Pardubicah ter uspešnih nastopih posameznikov (Tim Janželj se je kvalificiral in nastopil na Evropskem mladinskem prvenstvu fantov do 18 let v Bolgariji, Samo Rožič pa je kot član mladinske reprezentance zastopal barve Slovenije na Evropskem ekipnem mladinskem prvenstvu v Romuniji), so ekipa in posamezniki dosegli nekaj odmevnih rezultatov tudi v novembru in decembru preteklega leta.
V preteklih letih so kadetske in mladinske ekipe ŠK IG dosegle najvišje možne naslove na državnem nivoju. Zato smo se odločili za preskok v člansko konkurenco in se novembra prijavili za nastop v najvišji možni odprti članski ligi na državnem nivoju – to je 3. liga zahod. Za nastop v tej ligi se lahko prijavijo ekipe registriranih šahovskih društev zahodne Slovenije, prvouvrščena ekipa se kvalificira v 2. ligo – zahod, iz katere izpade zadnjeuvrščena ekipa. Ekipo sestavljajo 4 igralci in rezerve. Ligo smo igrali v Kočevju, v dveh vikendih smo odigrali 7 krogov. Naša pričakovanja so bila uvrstitev z zgornjo polovico razpredelnice, končni rezultat pa je bilo osvojeno 2. mesto in povabilo Šahovske zveze Slovenije za nastop v 2. ligi – zahod v letu 2012 (zaradi zapolnitve 10 mest smo se kot drugouvrščena ekipa kvalificirali v višjo ligo). Za osvojitev 2. mesta so zaslužni prav vsi igralci, saj so bili kar trije (Samo, Domen in Jan) najboljši na svojih deskah. Osvojili smo več ekipnih zmag in meč točk kot prvak, ki smo ga v medsebojnem dvoboju tudi presenetljivo premagali, vendar smo na žalost zbrali manj posameznih šahovskih točk.

ŠK Ig v Kočevju: od leve sedijo Tim Janželj, Samo Rožič, Domen Hiti in Jan Župec


3. članska liga-zahod 2011
Kočevje, 19.-27.11.2011

V začetku decembra so se trije mladinci ŠK Ig udeležili srednješolskega šahovskega prvenstva Slovenije. V močni konkurenci 45 dijakov je naslov srednješolskega prvaka Slovenije ponovno osvojil naš član Samo Rožič, Tim Janželj je bil odlični četrti in Domen Hiti šesti.

 

 

Srednješolsko posamično DP-dijaki: Samo Rožič (na sredini) je že drugič zapored postal srednješolski prvak Slovenije

 

Konec decembra v Sloveniji tradicionalno poteka prireditev »Slovenija šahira« v spomin na velemojstra Vasjo Pirca. Na 19. 12.2012 so se izvedle kvalifikacije po večjih slovenskih mestih in zmagovalci posameznih kategorij so se uvrstili na finalni turnir »Pirčev memorial«, ki poteka vsako leto 26. decembra v Mariboru. Določeno število šahistov prireditelji povabijo po posebnem ključu – Vesna Rožič je bila povabljena kot članica ženske državne reprezentance, Lara in Tim Janželj pa kot četrtouvrščena iz mladinskega državnega prvenstva. Na finalni turnir sta se iz ljubljanskih kvalifikacij, ki so najmočnejše, uvrstila Jan Župec kot članski zmagovalec in Samo Rožič kot mladinski zmagovalec. Finalni turnir je v vsaki kategoriji štel tudi za državno hitropotezno prvenstvo. Dvoboji so bili zelo napeti, v članski konkurenci se je odigralo 29 partij. Jan Župec je dosegel 6 častnih točk proti težki konkurenci in se mnogo naučil. V konkurenci mladink se je častno z 2,5 točke odrezala Lara Janželj. Seveda smo več pričakovali v ženski in mladinski konkurenci, kjer se je odigralo 13 oziroma 15 krogov. Vesna Rožič je po slabem začetku v 5. krogu vzela vajeti v svoje roke, suvereno vodila in na koncu postala državna prvakinja v hitropoteznem šahu. Tako je naslov državne prvakinje v hitropoteznem šahu za leto 2012 ponovno odšel na Ig. V mladinski konkurenci je do dveh zadnjih krogov pred koncem najbolje kazalo Timu, Samo pa je po slabem začetku zbral in vztrajno napredoval po lestvici proti vrhu. Končni rezultat je bilo 2. mesto Sama Rožiča in 3. mesto Tima Janžlja na hitropoteznem državnem prvenstvu mladincev Slovenije 2012.

V decembru so se izkazali tudi najmlajši šahisti. OŠ Ig je gostila regijske kvalifikacije za osnovnošolsko prvenstvo. Nastopilo je 18 igralcev iz OŠ Ig in iz vsake kategorije se je naš predstavnik uvrstil na državno osnovnošolsko prvenstvo. Jaka Čop, Lara Janželj in Urška Jakič v kategorijo do 15 let, Miha Jelen, Maruša Čop in Nika Janželj pa v kategorijo do 12 let. Posebno pohvalo zasluži mladi Žan Bergant, ki je zmagal v svoji kvalifikacijski skupini do 9 let (iz najmlajše kategorije se ni mogoče uvrstiti na državno osnovnošolsko prvenstvo). Dobro so se odrezali tudi ostali udeleženci: Martin Debevec, Patrik Djuzič, Jan Salobir, Anže Kavčič, Rok Zupan, Jakob Miklavž Merzel, Peter Jamnik, Barbara in Maja Krajzel ter Manca in Urša Črnič. Nekaterim je le malo manjkalo do uvrstitve na državno prvenstvo.

Ker za lepe želje ni nikoli prepozno, vsem bralcem, uredništvu Mostiščarja, županu in občinski ekipi, sodelavcem in učencem OŠ Ig ter vsem podpornikom ŠK Ig, želimo kar najlepše leto 2012, mnogo delovnih in športnih uspehov ter mirno in radostno osebno življenje.

Adrijan Rožič

 

Pasica