Šahovski klub Ig

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov

Ižanski šahisti poleti ne počivamo

Ob začetku šolskih počitnic so mladinci ŠK Ig nastopili na absolutnem državnem mladinskem prvenstvu do 20 let. Kot je bilo za pričakovati, so pošteno mešali štrene na vrhu končne razpredelnice 45 udeležencev in na koncu je Tim Janželj osvojil nehvaležno četrto mesto, Samo Rožič pa šesto mesto. Z navedenima uvrstitvama pa sta pridobila status kategoriziranega športnika po kriterijih Olimpijskega komiteja Slovenije. Na prvenstvu je nastopil tudi Jan Župec in osvojil 27. mesto, naša najmlajša udeleženca sta bila Jaka Čop (30. mesto) in Miha Jelen. V konkurenci mladink se je dobro odrezala Lara Janželj z osvojenim 4. mestom.
Za koristen trening so mladi nastopili tudi na kvalifikacijah za člansko državno prvenstvo v Ljubljani.

Sredi meseca julija pa smo se odpravili na odprto ekipno amatersko prvenstvo Evrope v češko univerzitetno mesto Pardubice, kjer je vse poletje potekajo tekmovanja v raznih miselnih igrah in ne samo v šahu. V naši konkurenci je nastopilo 111 ekip predvsem iz Češke, pa tudi Rusije, Ukrajine in Nemčije.

ŠK Ig je bil po moči postavljen na začetno 52. mesto. Za uspešen nastop bi šteli vsako višjo končno uvrstitev. Čeprav smo igrali brez reprezentanta Sama Rožiča, ki je takrat igral za mladinsko ekipo Slovenije v Romuniji, je ŠK Ig zasedel odlično 12 končno mesto. Moramo seveda upoštevati dejstvo, da smo igrali v članski konkurenci, naša ekipa pa je bila sestavljena iz treh mladincev in samo enega člana.

Prvi deski sta igrali fantastično. Tim Janželj je v predzadnjem kolu celo premagal velemojstra in ŠK Ig je tako slavil visoko zmago nad rusko ekipo Yamal 3 proti 1! Pred zadnjim kolom smo bili po tem uspehu uvrščeni na zelo visoko tretje mesto. Posebna zgodba je igra naše druge deske Domna Hitija, ki je bil na koncu tekmovanja drugi najboljši igralec turnirja s 6 točkami od 7 in to v konkurenci več kot 400 igralcev.

Medtem ko smo bili mi na Češkem, je Samo Rožič igral za Slovenijo v mladinski reprezentanci v Romuniji.

Slovenska reprezentanca je bila sedma med dvanajstimi ekipami, Samo Rožič je igral za ekipo odlično in zbral 4,5 točke iz sedmih kol.

Tako smo poleti dosegli nekaj dobrih rezultatov in glavna preizkušnja nas čaka na mladinskem ekipnem državnem prvenstvu do 20 let za leto 2011 konec avgusta, kjer bomo branili naslov državnih prvakov, ki smo ga osvojili lani!

 

Pasica