Šahovski klub Ig

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov

9. mladinski šahovski turnir Ig 2011

V nedeljo 20. marca 2011 so se na Igu ponovno zbrali mladi šahisti iz cele Slovenije, da bi se pomerili na devetem mladinskem turnirju v pospešenem tempu. Vsak igralec je imel 15 minut časa za partijo. Igralo se je v dveh skupinah: stari do 8 let (37 udeležencev) in šahisti do 20 let (161 udeležencev). Skupaj je torej igralo 198 šahistov, kar je 52 več kot lani. Na koncu se je določilo zmagovalce v starostnih skupinah do 8,10, 12, 14, 16, 18 in 20 let - ločeno za dekleta in fante. Moram povedati, da tako visoke udeležbe nismo pričakovali, je pa vsekakor odraz odlične organizacije turnirjev v preteklih letih.

Veseli smo, da je zmaga tudi letos ostala doma, zmagal je popolnoma zasluženo Tim Janželj. Lanski zmagovalec Domen Hiti je tokrat zasedel odlično drugo mesto. Na tretje mesto se je prebil šahist ŠK Komenda Samo Kralj, ki je sicer letošnji državni prvak pri fantih do 16 let. Med deseterico sta se uvrstila še dva šahista Iga, na šestem mestu je po dveh nepričakovanih porazih pristal Samo Rožič in na devetem Jan Župec. Na turnirju smo bili priča bojem naših adutov med seboj za vodilna mesta in kar štirje so se uvrstili med prvih deset.

Tradicionalno so na turnirju nastopili vsi najmočnejši domači aduti: Jan Župec, Samo Rožič, Tim Janželj, Domen Hiti, katerim so se pridružili nekoliko mlajši Jaka Čop, Lara Janželj, Maruša Čop, Nika Janželj, Miha Jelen, Martin Debevc ter še množica novih mladih šahistov ŠK Ig in osnovne šole IG.

Prejemniki medalj po posameznih starostnih kategorijah pri domačinih in tisti, ki so po dodatnih kriterijih zasedli četrta mesta in tako za las ostali brez medalj, so:

-    Do 20 let fantje Jan Župec (2.mesto)
-    Do 18 let fantje Tim Janželj (1.mesto)
-    Do 18 let fantje Samo Rožič (2.mesto)
-    Do 16 let fantje Domen Hiti (1.mesto)
-    Do 14 let fantje Jaka Čop (odlično 4.mesto brez medalje)
-    Do 10 let fantje Miha Jelen (odlično 4.mesto brez medalje)
-    Do 14 let dekleta Lara Janželj (odlično 4.mesto brez medalje)
-    Do 10 let dekleta Maruša Čop (2.mesto)

Lani sem napisal: Lahko rečem le to, da je tukaj dosežena neverjetna žetev ŠK Ig in v vseh kategorijah so dominirali naši šahisti. Skoraj podobna situacija je bila letos, naši najmlajši pa šele prihajajo in že naslednje leto bodo po mojem mnenju posegli po medaljah. 

Domačini smo bili vsekakor zelo močno zastopani, saj smo prijavili več kot 20 igralcev in upamo, da bodo do naslednjega leta naši najmlajši, ki redno obiskujejo šolski šahovski krožek, izboljšali svojo znanje in se uvrstili še višje.

Vsi udeleženci so bili kot vsako leto doslej navdušeni nad turnirjem in seveda nagradami, saj so prvi trije prejeli pokale, pokal je prejelo tudi najboljše dekle Caterina Leonardi iz ŠK Komenda. Podelilo se je 42 medalj in vsak udeleženec je prejel malico, čokolado, sok ter krof, za kar so poskrbeli sponzorji turnirja. V prvi vrsti je za organizacijo zaslužen Frenk Župec, ki se je izredno potrudil s predstavitvijo dela Šahovskega kluba Ig, tako da so k izvedbi turnirja prispevali domači in ponudniki iz bližnje okolice.

Spremljevalci mladih šahistov, mentorji šahovskih krožkov in starši so bili ponovno zelo zadovoljni z organizacijo in izvedbo turnirja. Tako je postal mladinski turnir na Igu že kar največji med mladinskimi turnirji v Sloveniji izven uradnih prvenstev, ki jih organizira Šahovska zveza Slovenije. Letos nam je bilo vreme naklonjeno in Franc Župec, je realiziral pohod na Krim, ki  se ga udeležilo precej spremljevalcev.

Turnir je kot vselej doslej v primerjavi s podobnimi turnirji ponudil izvrstne pogoje za igralce in spremljevalce, za kar gre zahvala  županu Janezu Cimpermanu in ravnateljici OŠ Ig Stanki Rebolj. Pri organizaciji so se še posebej potrudili člani ŠK Ig, starši, sestre in bratje naših šahistov, kar je skupaj pripomoglo k odlični izvedbi turnirja. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi vsem drugim, ki jih nismo posebej omenili, pa brez njih turnir ne bi bil to, kar je.

Nekaj foto utrinkov:
Turnir je otvoril župan občine Ig, Janez Cimperman

Igralci ŠK Ig

Zmagovalci turnirja od leve: Hiti Domen (2.mesto), Tim Janželj (1.mesto), Caterina Leonardi (najboljše dekle) in Samo Kralj (3.mesto)

Adrijan Rožič

 

Pasica