Šahovski klub Ig

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov

Državno mladinsko prventvo - Rogaška Slatina 2011

V Rogaški Slatini se je  končalo 18. mladinsko državno prvenstvo v šahu, kjer je nastopilo več kot 200 šahistk in šahistov. ŠK Ig je na letošnjem Državnem prvenstvu mladinskih kategorij, ki je bilo v prijetnem okolju zdravilišča v Rogaški Slatini, nastopil z  enajstimi udeleženci in kar trije so se kvalificirala na svetovno oziroma evropsko prvenstvo, pet tekmovalcev je osvojilo medalje, kar je ponovno eden največjih uspehov v zgodovini ŠK Ig.

V prvem delu tekmovanj so se šahisti pomerili v klasičnem, počasnem šahu. Vsak šahist ima na voljo 90 minut in po odigrani 40. potezi še dodatne pol ure, k vsaki odigrani potezi se tudi prišteje še dodatnih30 sekund. Tako lahko partije trajajo tudi do 6 ur.


Tim Janželj, Domen Hiti, Samo Rožič, Lara Janželj, Jaka Čop
v prvi vrsti: Maruša Čop, Nika Janželj, Miha Jelen

Najboljšo uvrstitev članov ŠK Ig  je v tem delu prvenstva dosegel Tim Janželj v kategoriji fantov do 18 let. Za osvojeno 3. mesto je prejel bronasti pokal,  kar pomeni tudi njegovo osebno najboljšo uvrstitev na državnih posamičnih prvenstvih v počasnem šahu.  Samo Rožič in Domen Hiti nista dosegla želene uvrstitve med prve tri in sta zasedla vsak v svoji kategoriji nehvaležno četrto mesto. Vendar je letos prišlo do spremembe pravila o pravici nastopa na evropskih in svetovnih prvenstvih , ki je do sedaj dovoljevalo nastop samo prvim trem, po novem pa pravilo dovoljuje nastop tudi četrtemu uvrščenemu, seveda če je kandidat prikazal ustrezno znanje in igro. Tako bi lahko rekel, da je sreča poljubila naša dva tekmovalca in  možnost za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu sta si pridobila tudi Samo Rožič in Domen Hiti. V mlajših kategorijah je napredek prikazal Jaka Čop,  ki je letos prvič igral pri fantih do 14 let. Žreb mu je namenil kar nekaj močnih nasprotnikov, na katere se je Jaka resno pripravil in prikazal dobro igro. Upam, da bo z delom nadaljeval, saj še naslednje leto nastopa v isti kategoriji, kjer bi lahko ciljal na najvišja mesta. V kategoriji dečkov do 10 let sta se srčno borila dva naša predstavnika, Miha Jelen in Martin Debevec. Zagotovo imata še rezervo, tako da lahko v prihodnje  pričakujemo lepe rezultate. Nekoliko nihajočo formo so prikazala naša dekleta: Lara in Nika Janželj ter Maruša Čop. Glede na to, da jim talenta ne manjka, motiv za pridno delo in vztrajnost pa je tudi svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Mariboru, na katerem bo lahko nastopilo večje število domačih igralcev, tudi od njuju lahko pričakujemo izboljšanje rezultatov.

Da jim volje in želje po vrhunskih dosežkih ne manjka, so naši mladi pokazali še na državnem prvenstvu v pospešenem šahu, ki je bilo v soboto, 26.2.2011 tudi v Rogaški Slatini. Najbolj so se izkazali prav tisti, ki so imeli nekaj smole na počasnem prvenstvu. Lara, Maruša, Samo in Domen so pobrali srebrne pokale, Tim pa je z bronom ponovil uspeh iz počasnega šaha. Na pospešenem prvenstvu sta se tekmovalcem pridružila še Jan Salobir in Žan Bergant.

Vse podrobnosti in uvrstitve naših šahistov so zbirno  prikazane v tabeli:

Šahist

Skupina

Počasen šah
Pospešen šah

Samo Rožič

do 18 let

4.mesto

2.mesto

Tim Janželj

do 18 let

3.mesto

3.mesto

Domen Hiti

do 16 let

4.mesto

2.mesto

Lara Janželj

do 14 let

7.mesto

2.mesto

Jaka Čop

do 14 let

16.mesto

5.mesto

Maruša Čop

do 10 let

5.mesto

2.mesto

Nika Janželj

do 10 let

8.mesto

8.mesto

Miha Jelen

do 10 let

18.mesto

13.mesto

Martin Debevec

do 10 let

17.mesto

21.mesto

Jan Salobir

do 10 let

ni nastopil

28.mesto

Žan Bergant

do 8 let

ni nastopil

13.mesto


Več smo od naših šahistov pričakovali na počasnem šahu, kjer smo osvojili letos samo eno medaljo, na pospešenem prvenstvu pa po moje še dolgo ne bomo osvojili pet medalj in je tukaj dosežen izreden tekmovalni uspeh. Na prvenstvu je bilo odlično vzdušje, naši tekmovalci so imeli podporo staršev in trenerjev.  Nekaterim je le malo manjkalo do medalj in prepričan sem, da bodo prej ali slej posegli po njih.

Adrijan Rožič
 

Pasica